Dry needling

Behandeling

Wat is dry needling? Met dry needling worden knopen in de spier ontspannen (via de ‘triggerpoints’) door met een naald in de spier te prikken. Het inbrengen van het naaldje is nauwelijks voelbaar; lees verderop meer over hoe het voelt. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die lokale drukpijn veroorzaakt, en tegelijk vaak pijn veroorzaakt op een andere plek in het lichaam.

Het verschil tussen acupunctuur en dry needling is dat acupunctuur zich richt op de energie van het lichaam, terwijl dry needling de triggerpoints aanprikt om de spier kortdurend te prikkelen om vervolgens te ontspannen.

Hoe ontstaan triggerpoints? Dit kan vele oorzaken hebben; denk aan: * acute beweging; * chronische overbelasting; * langdurig weinig beweging (bijv. bij gips); * slappe banden (bijv. enkels); * stress of depressie; * verkeerde stand van de voeten; * langdurige directe druk op de spier. Als gevolg van triggerpoints kunnen ook andere klachten ontstaat, zoals een tenniselleboog, ischias, frozen shoulder, etc.

Hoe dry needling aanvoelt? De naald voelt u nauwelijks. Na het aanprikken van de triggerpoint spant de spier zich kort aan, wat een soort krampgevoel geeft. Daarna ontspant de spier zich en kunt u gemakkelijker bewegen. Na het dry needlen ontvangt u uitleg en instructies over rustig bewegen na de behandeling, niet te zwaar belasten, plus wat oefeningen voor thuis. Wat de risico’s zijn wordt met u besproken.

Dry needling wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie.